Дієтичні поради для тих, хто лікується від алкоголізму

Diet.jpg

Правильне харчування є невід’ємною складовою успішної терапії алкоголізму. Далі розповім про основні вимоги щодо харчування, що допоможуть значно прискорити процес одужання.

Боротьба з алкоголізмом починається з детоксикації, коли медикаментозним шляхом з організму виводяться отруйні речовини. Найкращою допомогою організму у  цей час є вживання великої кількості рідини. Насамперед це великі обсяги води, проте не слід нехтувати супами, овочевими та ягідними відварами. Це вимиватиме токсини, але справа ще й у тому, що на початковому етапі лікування організму складно засвоювати тверду їжу. Деякі спеціалісти радять під час детоксикації вживати трохи кайєннського перцю, що знімає нудоту та покращує апетит, якого бракує на цьому складному етапі лікування. Але не зловживайте!

Хвора на алкоголізм людина навряд чи дотримувалася правильного харчування. До того ж, алкоголь перешкоджав засвоєнню поживних речовин, що надходили до організму. Тож вкрай необхідно поповнювати їх запас. Загалом рекомендована дієта з високим вмістом складних вуглеводів (крупи, кисломолочні продукти, бобові, фрукти, овочі, макаронні вироби), низьким вмістом цукру та тваринних жирів. Протипоказані дієти з надто високим вмістом білка, адже це ускладнює роботу ослабленої алкоголізмом печінки.

Особливу увагу слід звернути на вітаміни групи В, дефіцитом яких страждає більшість алкоголіків. Вони є у яйцях, молоці, зернових, горіхах, бобових, броколі, листовій зелені. Крім того, споживайте продукти з вмістом вітамінів А (морква, риба, молоко), Е (рослинні олії та горіхи), D (жирні сорти риби) та К (листова зелень та оливкова олія).

Оскільки алкоголь впливає на біохімічні процеси у мозку, хворі на алкоголізм страждають від тривоги, поганого настрою, депресії. Відкоригувати ці процеси допоможуть продукти, що містять ті самі складні вуглеводи, що є джерелом енергії, а також фолієву кислоту (печінка, бобові, спаржа), вітаміни В6 та В12, що допомагають синтезу серотоніну. Зменшують прояви депресії продукти з вмістом кислот омега-3 та омега-6 (риба, льняна олія).

Нарешті, декілька застережень щодо зменшення тяги до спиртного. Дуже важливо утримуватися від надмірного споживання цукру. Алкоголь підвищує рівень цукру у крові, тож після його відміни організм прагне споживати більше цукру. Проте його різкі коливання призводять до хвилювання, тривоги та бажання повернутися до спиртного. Те саме стосується кофеїну, тож не варто зловживати кавою.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2019 © ModMed. Всі права захищені. Ліцензія МОЗ України, номер і дата прийняття рішення № 157 від 03.03.2016. ТОВ "СУЧАСНА МЕДИЦИНА"