Алкогольні коктейлі: що ми насправді п’ємо?

Alcohol_cocktail.jpg

Алкогольні коктейлі є дуже популярним видом алкогольних напоїв. Насамперед серед молоді та жінок. І не дивно, адже це не лише смачно, а й естетично, а у деяких закладах доведено до рівня витвору мистецтва. Професіонали змагаються між собою у техніках приготування та створенні нових видів коктейлів.

У жодному випадку не хочу демонізувати ані самі алкогольні коктейлі, ані тих, хто їх створює. Усе добре в міру, і людині іноді потрібно відпочити у приємній компанії, трохи випити… І ось тут виникає питання: скільки алкоголю отримує організм з кожним коктейлем? Адже якщо з міцністю вина, коньяку, горілки все зрозуміло, то у випадку з коктейлями ми часто не замислюємось, наскільки міцними вони є. До того ж, їх приємний та м’який смак ще більше ускладнює контроль над кількістю спожитого алкоголю.

Для прикладу розглянемо міцність та склад найбільш популярних коктейлів. Класичний мохіто складається з білого рому, содової та соку лайму. Піна колада – з легкого рому, ананасового соку та кокосового крему. Обидва вони мають міцність 13,3%. Це трохи більше, ніж у столовому вині. Такою ж є міцність горілки та джину з тоніком. Улюблений багатьма жінками космополітен є не таким і легким, адже має міцність 23,7%. У його складі апельсиновий лікер, горілка, лаймовий та журавлинний соки. Ще міцнішими є традиційний та сухий мартіні, що складаються з сухого вермуту та джину – 32% та 37,3% відповідно. Приблизно стільки ж алкоголю – 33,3% – у складі маргарити, яку роблять з апельсинового лікеру, текіли та лаймового соку.

Нагадаю, що організму дорослої людини необхідно 2 години для того, щоб «знешкодити» 1 стандартну дозу алкоголю (14 г етанолу). Тоді для метаболізму стандартної порції мохіто, космополітену та горілки з тоніком вам знадобиться 2,5 години; традиційного та сухого мартіні – 2,5-3 години; джин-тоніку – більше 3 годин; маргарити – 3,5 години, піна колади – 4 години. Отже, споживайте свідомо!

Все ж зупинюсь на окремих ризиках вживання коктейлів для організму. Пам’ятайте, що більшість із них поєднують декілька видів алкогольних напоїв, змішування яких, як відомо, не лише посилює дію, але й не завжди сприймається нашим ЖКТ. Те саме стосується і поєднання алкоголю з фруктовими соками. Та й похмілля після декількох видів алкоголю буде більш жорстким. Окремо хочу застерегти від вживання «банкових» коктейлів. До всього вони ще й мають високі дози консервантів, цукру та кофеїну.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2018 © ModMed. Всі права захищені. Ліцензія МОЗ України, номер і дата прийняття рішення № 157 від 03.03.2016. ТОВ "СУЧАСНА МЕДИЦИНА"